#108 DOUBLE CITYGARDEN PRINSENGRACHT

 

+52° 21′ 41.80″, +4° 53′ 33.87″

Lijn_0.5

Client: E. Rasker (Rasker en Wibbens Advocaten)
Location: Prinsengracht 668, Amsterdam, The Netherlands
Surface: 98 m²
Year: 2012
Special details: This project is partially realized in 2012  

Lijn_0.25

De dubbele stadstuin is het gezamenlijke ontwerp voor twee aangrenzende grachtentuinen, aan de Noorderstraat en de Prinsengracht in Amsterdam in opdracht van de eigenaar E. Rasker. De huurdes van beide panden hebben ieder een eigen gebruik (invulling) van de tuin. In de huidige situatie heeft de tuin, voor de advocaten in het pand aan de prinsengracht, voornamelijk een kijkfunctie. De huurders van het pand aan de Noorderstaat maken echter meer gebruik van de tuin. In de huidige situatie bevind zich in de tuin een taxushaag als scheiding, die dicht op het pand van de noorderstraat staat. Deze groene scheiding zorgt ervoor dat de ruimte gezien vanuit de Noorderstraat optisch verkleint wordt. De hoofdinzet voor dit ontwerp was dan ook het vergroten van de tuin bij de zijde van de Nooderstraat en hiernaast een gezamenlijke afstemming maken voor beide tuinen.

 

20120820 basiskaart 1;100

 

In het conceptontwerp is een ruimtelijke ingreep gedaan die er voor zorgt dat er twee ruimtes ontstaan. onderling zijn beide ruimtes echter wel op elkaar afgestemd. Afstemming van de twee tuininrichtingen zal de tuin als geheel, een meerwaarde geven. De hoofdinzet van dit ontwerp bestaat uit ruimtelijk spel tussen afscheidingen en grondvlakken. De tuin als geheel heeft een duidelijke omkadering. De afscheiding tussen de beide tuinzijden wordt in het concept echter veel subtieler vormgegeven. In plaats van een letterlijke grens, is de erfafscheiding opgevat als een gemeenschappelijke zone. Door twee muren in de tuin te plaatsen, die in lijn ten opzichte van elkaar staan ontstaan private plekken maar wordt – tussen de muren door – ook zicht geboden op de naastgelegen tuin. De tussenruimte kan worden gezien als gemeenschappelijke zonen waar beide partijen gebruik van kunnen maken. De afzonderlijke tuinen lijken hierdoor groter dan ze in werkelijkheid zijn. In de zichtlijnen kunnen objecten geplaatst worden die uitdrukking kunnen geven aan de individuele interesse van beide huurders.

Binnen dit kader zijn vervolgens meerder invullingen te ontworpen In deze invulling zit tevens de flexibiliteit van het ontwerp. De compositie van de muren biedt hier een duidelijk ruimtelijk kader voor verdere ontwikkeling.

 

20120820 basiskaart 1;100

 

20120905 Poster.indd

 

 

20120901 bank

 

Lijn_0.25

Lijn_0.5

test lijn